vrijdag 1 juli 2022

Bidden om wijsheid

 




Ik lees in mijn Studiebijbel: 'Verzoekingen zijn toetsen die een uitdaging voor het geloof vormen.' En zo is het. Het lijden in ons leven heeft als doel om ons geestelijk volwassen te maken. Daarom moeten we het als enkel vreugde achten, zegt Jakobus in zijn brief.

Nou, wat een opgave vind je niet? Maar wel een gemakkelijke als God je geestelijke ogen en oren opent. Dan gaat dit vanzelf. Dan dank je God, wat er ook gebeurt. Dan lig je in het ziekenhuis en zeg je: God is goed, altijd! En ja dat kan echt, want dit is namelijk een voorbeeld van gisteren. Het gaat over een man die ondanks (beter gezegd: dankzij!) zijn ziekte denkt aan al die andere mensen die een bemoediging nodig hebben. Dat is wat God doet en geeft!

Ja, als je gaat ZIEN met je geestelijke ogen, dan gaat er een wereld voor je open. Dan zie je Gods plan. Beter gezegd: Zijn hart!
Hij is een goede Vader en Hij heeft absoluut het beste met je voor. Maar... zeg je nu misschien, hoe kan het dan dat....

Ja, de vraag naar het waarom van het lijden vinden velen een lastige. Waarom zat Johannes in de gevangenis terwijl Jezus preekte en wonderen deed? Waarom bevrijdde Jezus hem niet? Waarom niet?

Johannes had een les te leren. Kijk maar wat hij vroeg: bent U wel echt Degene Die komen zou? Hij snapt er niks meer van! En Jezus vraagt aan Zijn toehoorders: waarnaar gingen jullie kijken? Naar een riet dat door de wind heen en weer bewogen wordt? Ja, daar lijkt Johannes nu wel wat op. Zijn geloof wankelt. Jezus vervolgt: Zijn jullie misschien gaan kijken naar iemand in kostbare kleding gehuld? Nee, dat was Johannes beslist niet. Naar een profeet dan? En dan zegt Jezus dat Johannes veel meer dan een profeet was. Hij was de wegbereider. Hij had een unieke roeping.

Maar... hoe kan hij dan nu in de gevangenis zitten terwijl Jezus niets doet om hem te redden?! Ik geloof dat het antwoord is: omdat een kind van God en zeker een profeet nu eenmaal gehaat zal worden door de tegenstanders. Daar kom je niet onderuit! Dat hoort bij je roeping en bediening. Dat maakt je sterker en zorgt voor volharding en overwinning.

Het lijden hoort bij het leven met God. Wie dat kan zien is WIJS.

Ontbreekt het je aan deze wijsheid? Bid er dan om, zegt Jakobus. En ja, het gaat dus niet om wijsheid in het algemeen, maar om wijsheid betreffende het nut van verzoeking.

En als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God, Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze zal hem gegeven worden. (Jacobus 1:5)

Wat een belofte!

God zal je geen verwijten maken als je komt met je vragen. Aarzel daarom niet om tot Hem te gaan!
Vraag en je zult ontvangen. Bid: open mijn ogen Heer voor uw waarheid. Laat mij zien wat U ziet.
Vraag erom in geloof en twijfel niet. Wie twijfelt lijkt op een golf van de zee, die door de wind voortgestuwd en op een neer geworpen wordt. (Jakobus 1:6) Dan lijk je op Johannes in de gevangenis en op Elia onder de jeneverboom. Dit waren trouwens hele grote Godsmannen hoor, die enorm verzocht werden en enorm veel geloof nodig hadden.
Bid tot de alwijze God om WIJSHEID en je zult het krijgen. Je ogen zullen open gaan en je zult in staat zijn om God te loven te midden van de verzoekingen. De vreugde van de Heer, die is jouw kracht.

Heb een mooie dag!
Lieve groet van Anja

Geen opmerkingen:

Een reactie posten